Climate Changers on Tour

De COP, doet dat een belletje rinkelen? Elk jaar komen 196 landen bijeen om zich over het klimaat te buigen. Dit jaar vindt de VN-klimaatconferentie in het Schotse Glasgow plaats, in november. En België zal, net als Europa en de rest van de wereld, grote stappen moeten zetten.

Want ons land is een van de grootste vervuilers. Om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken, moet de CO2-uitstoot van de gemiddelde Belg met maar liefst acht keer minderen. Het wordt tijd dat België niet langer deel uitmaakt van het probleem, maar van de oplossing. 

Teken de petitie “Sign for Change als je wil dat België een deel van de oplossing wordt in de strijd tegen de klimaatcrisis. Als kers op de taart kan je ook een ticket winnen voor ons klimaatconcert met blackwave. en Témé Tan op 14 augustus. 

On stage for change

Ja, de strijd tegen de klimaatcrisis kan een feest zijn! Op zaterdag 14 augustus zetten Témé Tan en blackwave. de Tricoterie in Brussel op stelten! Wil jij een van de gelukkigen zijn die dit unieke concert kan bijwonen? Teken de petitie en maak kans op 2 kaartjes. 

Ken je Témé Tan en blackwave. nog niet? Beluister ze hier. 

Sign for Change : De Petitie

Aan federaal minister van klimaat Zakia Khattabi,  
eerste minister Alexander De Croo,  
regionale ministers van klimaat Zuhal Demir, Philippe Henry en Alain Maron  

Beste ministers,  

De Klimaatconferentie van Glasgow (COP 2020) nadert met rasse schreden. En wij maken ons grote zorgen, want de feiten liegen niet. De 10% rijkste mensen op deze planeet stoten evenveel CO2 uit als de overige 90% van de wereldbevolking.  

België is een van de slechtste leerlingen. Om de opwarming van de aarde onder 1,5°C te houden, zouden de Belgen maar liefst acht keer minder moeten uitstoten. Ons huidige klimaatbeleid volstaat niet om die CO2-uitstoot te verminderen.  

De landen die het minst verantwoordelijk zijn voor de CO2-uitstoot hebben het meest te lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis. Periodes van droogte, orkanen, overstromingen en branden nemen wereldwijd toe en verwoesten levens, oogsten en ecosystemen. Vrouwen en kwetsbare bevolkingsgroepen worden het zwaarst getroffen. 

Wat vragen wij van jullie? 

Maak van België een deel van de oplossing, niet van het probleem. De coronacrisis toonde ons dat we als land solidair kunnen zijn en drastische maatregelen kunnen nemen om onszelf en anderen te beschermen.   

Roep de klimaatnoodtoestand uit en handel ernaar. Als een van de grootste vervuilers moet België zijn verantwoordelijkheid opnemen. Uit solidariteit met de mensen die wereldwijd al de impact ondervinden van de klimaatcrisis. Voor de toekomstige generaties, die de gevolgen zullen dragen als klimaatactie uitblijft. België kan én moet een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming.   

Grijp deze kans met beide handen. Maak van België een van de drijvende krachten achter de verandering en zet onze EU-partners aan tot meer ambitie en concrete actie.

Ons voorstel

Om onze eigen CO2-uitstoot te verminderen:

Bevorder zachte mobiliteit. Herzie het systeem van bedrijfswagens, investeer in hernieuwbare energie, verbied uit voedsel geproduceerde biobrandstoffen en geef de voorkeur aan een lokaal en duurzaam voedselcircuit.   

Verbied reclame voor vervuilende goederen of diensten die een zware impact hebben op de klimaatcrisis. Stop de subsidies aan de meest vervuilende sectoren en voer een progressieve koolstofbelasting in. 

Houd bij alle wetten en klimaatmaatregelen rekening met sociale en genderdiscrimatie en betrek gediscrimineerde groepen bij de besluitvorming.  

Om onze historische en internationale verantwoordelijkheid op te nemen:   

Neem een nationale wet aan over de zorgplicht van bedrijven, zodat zij verplicht zijn de planeet en de mensenrechten te respecteren, waar ze zich ook bevinden.  

Verhoog de Belgische bijdrage aan de internationale klimaatfinanciering, zodat ons land op een eerlijke manier en in toenemende mate bijdraagt tot de doelstelling van 100 miljard dollar per jaar. 

Erken dat aanvullende financiering nodig is voor de verliezen en schade van de zwaarst getroffen bevolkingsgroepen.  

Tel consumptiegoederen die in het buitenland worden geproduceerd maar in België verbruikt, mee bij de berekening van de CO2-uitstoot.  

Houd ook bij het beleid rond humanitaire hulp en ontwikkelingswerk rekening met sociale en genderdiscriminatie.  

De #ClimateChangers

Zij hebben o.a. al mee ondertekend:

Adelaïde Charlier (@adelaidecha)

Laurie Pazienza (@goodmorninglau)

Chloé Mikolajczak (@greenmonki)

Lotus Li (@lotus__li)

Eline Reynard (@elinerey)

Laura Van De Woestyne (@laurafromthedesert)

Katoo Fournier (@on.a.slow.journey)

Témé Tan – 20u

Geboren in Congo en opgegroeid in Landen, de eerste reis was al achter de rug toen de student van de ULB begon te experimenteren met samplers en loop stations. Leergierig vertrok de jonge muzikant op zijn tweede reis. Hij vertrok als Tanguy naar Japan, Spanje en Latijns-Amerika  en keerde terug als Témé Tan. Geïnspireerd door elektronische pop van artiesten zoals Cornelius en opgevoed met muziek van zijn geboorteland maakt hij aangename grooves, vol met originaliteit.

Zijn eerste album “Témé Tan” (PIAS, 2017) is een waar communicatief genot, maar vertelt toch een gevarieerd eigentijds verhaal doordrongen van migratiebewegingen (Matiti), ecologische bekommernissen (Ouvrir la cage) of familiebanden (Améthys).

De muziek houdt het midden tussen akoestische percussies, elektronische muziek, pop en slam. Het is een reisdagboek dat zo persoonlijk is dat het geen zin heeft om het te proberen omschrijven.

Van Jai Paul tot MC Solaar, van Papa Wemba tot Jorge Ben, zijn inspiratie vloeit voort uit veelzijdige en kosmopolitische bronnen. Toch een duidelijke identiteit: het album is een dansbare mix, met fundamentele vragen die niemand onberoerd kunnen laten. De muziek van Témé Tan is persoonlijk werk met een universeel potentieel dat een licht werpt op de wereld.

Het is in aanwezigheid van zijn publiek dat de zanger dit universum het beste verdedigt: al zijn optredens zijn stuk voor stuk opmerkelijk. De zanger maakt indruk door zijn aanwezigheid en neemt het podium in alsof hij thuis is. Bovendien is het podium misschien wel de enige plaats waarnaar deze geboren nomade regelmatig terugkeert.  Zijn tour heeft hem onder andere in China, Québec en terug in Congo gebracht voor het Amani Festival in Goma.

Nog nooit gehoord van Témé Tan ? Beluister hem nu op Spotify of YouTube.

Photo credits: Valentina Riccardi

Blackwave. – 21u15

blackwave. is een Antwerps hip-hop duo dat bestaat uit Jean-Valéry Atohoun en Willem Ardui. De twee leerden elkaar toevallig kennen in Brussel, nadat ze er beiden zelf op de planken hadden gestaan. De basis voor blackwave. was gelegd en al snel wisselden ze ideeën uit die resulteerden in hun debuutproject Mic Check (2017), dat tot op de dag van vandaag nog steeds internationale aandacht blijft trekken.

Hard werk loont en de band bereikte in 2018 een eerste hoogtepunt met hun hitsingle Elusive, een samenwerking met David Ngyah. Het nummer werd opgepikt door zowat alle grote radiostations in België en bezorgde hen verschillende TV-optredens, een internationale tour en verscheidene awards.

Diezelfde zomer speelde de groep op de grote podia van o.a. Pukkelpop, Lokerse Feesten en Rock Werchter.

In 2019 verscheen hun langverwachte debuutalbum ARE WE STILL DREAMING? waarop features staan met o.a. YellowStraps, K1D en Benny Sings.

Nu, vier jaar later, staat de band met hun nieuwe single ‘recluse’ sterker dan ooit en is het duo klaar om nieuwe hoogtepunten te bereiken.

Ken je blackwave. niet? Beluister ze op Spotify of YouTube.

This was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of and do not necessarily reflect the views of the European Union.